Voorpagina arrow opleiding

 
opleiding tot hardlooptrainer

Opleiding tot hardlooptrainer

 

Hardloopschool Running Holland en atletiekvereniging Phanos organiseren in 15 bijeenkomsten een opleiding tot hardlooptrainer voor recreatieve loopgroepen. Na deze opleiding ben je in staat om zelfstandig looptraining te geven in het park, bos of op de atletiekbaan. Het is ook een goede basis als je als looptrainer nog verder wilt ontwikkelen. Cursusleiders zijn Dave Baars, Wim Schoots en Michiel Hulleman. De kosten voor deze opleiding bedragen 700 euro. Leden van Running Holland en atletiekvereniging Phanos krijgen 150 euro korting. Je kunt je aanmelden voor deze opleiding door een email te sturen aan Running Holland via  This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it  Geef bij je aanmelding aan als er data bij zijn dat je absoluut niet kunt. Zou je willen meedoen, maar komen de data niet uit, laat het ons weten! 

Deze opleiding wordt erkend door de Atletiek Unie. Na afronding van deze opleiding kunnen deelnemers een praktijkexamen doen voor het diploma Basis Looptrainer 3 van de Atletiek Unie. Geïnteresseerde verenigingen kunnen na overleg met ons deze unieke formule overnemen.

 

klik hier voor informatie over de 'wintercyclus' november 2013-april 2014

Hieronder staan de cursusdata van 2014.

De opleiding in de zomer wordt aangeboden op donderdag- en vrijdagavonden van 19-22.30 uur en bestaat uit ongeveer anderhalf uur praktijk en 2 uur theorie. De data staan vast maar de onderwerpen per datum kunnen nog veranderen. De docenten zijn Wim Schoots en Dave Baars. Specialist Michiel Hulleman geeft les in de onderwerpen anatomie, fysiologie en veiligheid & gezondheid. Hieronder volgt een overzicht van de onderwerpen die worden behandeld. Bij deze opleidingsronde worden maximaal 24 deelnemers toegelaten.

Cursusdata 2014 en inhoud. De cursus wordt gehouden in Amsterdam.

Donderdag 8 mei
Theorie: Trainerskwaliteiten en trainingszones.
Praktijk: Training geven aan beginners. Hoe is een training voor beginners opgebouwd en welke aspecten zijn van belang? Op welke manier leer je beginners hardlopen met een glimlach en hoe kunnen ze blessures voorkomen. De docenten geven 5 verschillende onderdelen van de training.

Vrijdag 16 mei
 
Praktijk: Training geven aan elkaar en voorbeeld techniektraining van een van de docenten.
Theorie:  Looptechniek, techniekanalyse aan de hand van video-opnamen. Tevens wordt een start gemaakt met de opdracht 'foto looptechniek:  Wat is goed en fout'.  

Vrijdag 23 mei

Praktijk: Lesgeven aan elkaar met accent op didactiek en organisatie.
Theorie: Didactiek(1) en organisatie(2).
1: Hoe vergroot je de kans dat een opdracht/boodschap ook inderdaad aankomt bij de hardlopers aan wie je training geeft. Wat zijn handigheidjes bij het training geven?
2: Hoe organiseer je een hardlooptraining binnen de verschillende onderdelen (warming-up, oefeningen, looptechniek, hoofdprogramma en cooling down)

Donderdag 29 mei 
Praktijk: Techniektraining door één van de docenten en training geven aan elkaar met video-opnamen. 
Theorie: Hoe leer je looptechniek aan verschillende doelgroepen? Bekijken video-opnamen.

Vrijdag 6 juni

Praktijk: Hartslagmeting en uitvoeren VIAD-test.
Theorie: Hartslagmeting, bepalen anaerobe drempel en HF-max en uitvoeren van tests.

Vrijdag 13 juni

Praktijk: Training geven aan elkaar met video-opnamen.
Theorie: Fysiologie. Bekijken video-opnamen.

Donderdag 19 juni

Praktijk: Training geven aan elkaar met video-opnamen.
Theorie: Trainingsleer. Bekijken video-opnamen.

Vrijdag 27 juni

Praktijk: Krachtoefeningen, coördinatieoefeningen, rekoefeningen en losmakende oefeningen. Training geven aan elkaar met video-opnamen.
Theorie: Anatomie, wat is de functie van bepaalde spieren en botstructuren tijdens hardlopen? Hoe werken deze spieren en gewrichten in samenhang met elkaar tijdens hardlopen. Bekijken video-opnamen.


In de zomerperiode zijn geen bijeenkomsten.

Vrijdag 22 augustus
Praktijk: Training geven aan elkaar met video-opnamen.
Theorie: Sneller worden, vooruitgang boeken. Hoe bouw je een trainingsperiode op voor een bepaalde doelgroep en welke programma’s hebben welk doel? Bekijken video-opnamen.

Donderdag 28 augustus
Praktijk: Training geven aan elkaar met video-opnames
Theorie: Hoe maak je een trainingsschema + 'live' schrijven van trainingsschema. Bekijken video-opnamen.

Vrijdag 5 september
Praktijk: Specifieke oefeningen om bepaalde loopblessures te voorkomen. Training geven aan elkaar met video-opnamen.
Theorie: Blessurepreventie. Wat is de taak van de hardlooptrainer?  Bekijken video-opnamen.

Vrijdag 12 september
Praktijk: Training geven aan elkaar met video-opnamen.
Theorie: Veiligheid en gezondheid deelnemers. Bekijken video-opnamen.

Donderdag 18 september
Praktijk: Training geven aan elkaar met video-opnamen.
Theorie: Bespreken zelfgemaakte trainingsschema’s en 'live' corrigeren van gemaakte trainingsschema's. Bekijken video-opnamen.

Donderdag 2 oktober

Praktijk: Training geven aan elkaar
Theorie: Gekozen onderwerp door de deelnemers. Er kan gekozen worden uit verschillende onderwerpen zoals bijvoorbeeld: voeding voor hardlopers, hardlopen voor spelsporters, hardlooptrainingen voor kinderen.

Vrijdag 10 oktober
Praktijk: Training geven aan elkaar.
Theorie: Nabespreken van trainingen + uitreiking certificaten.

Tevens wordt er, indien er behoefte aan is, in overleg met de deelnemers een extra avond gepland waarin reanimatietraining wordt aangeboden.

Daarnaast is er de mogelijkheid om een half uur voor de start van de bijeenkomst aan de eigen vaardigheid(techniek) te werken onder leiding van een van de docenten. Zorg er  zelf voor dat je al opgewarmd bent voordat je met deze techniektraining start.

 

 

Over de cursusleiders

Dave Baars heeft veel ervaring met het geven van trainingen in het park. Sinds 1995 is hij hardlooptrainer en oprichter van hardloopschool Running Holland. Vele Amsterdammers hebben bij hem technisch goed leren lopen met een glimlach op het gezicht. Zijn kwaliteiten als trainer zijn onder andere het rekening houden met niveauverschillen binnen een groep hardlopers, het aanleren van technisch hardlopen aan recreatieve hardlopers, het organiseren van trainingen in een (druk) park, het concretiseren van blessurepreventie tijdens begeleiding van hardlopers en het sneller maken van recreatieve hardlopers. Dave Baars was Docent 'running' and 'athletics' aan de opleiding ISMB (International Sports, Management and Business) aan de hogeschool van Amsterdam.
Wim Schoots is een ervaren clubtrainer en voormalig technisch coördinator van Atletiekvereniging Phanos. Sinds 1994 geeft hij training aan jeugdigen en volwassenen. Zijn loopgroep is één van de betere loopgroepen van Nederland en telt een aantal talentvolle jonge lopers van nationaal niveau. Zijn specialismen zijn het langdurig begeleiden van (hardloop)talent naar een hoger niveau, blessurepreventie, looptechniek en specifieke krachttraining voor hardlopers. Wim heeft zeer veel nuttige hardloopkennis die heel erg handig is voor beginnende hardlooptrainers.
Michiel Hulleman is de medische specialist en de bewegingswetenschapper en heeft de specifieke kennis van fysiologie, anatomie, trainingsleer en hartslagmetertests die voor hardlopen van belang is. Zijn afstudeeronderzoek voor zijn studie bewegingswetenschappen heeft als onderwerp 'efficientie van de trainingsprogramma's' voor midden- en langeafstandlopers.
De drie cursusleiders hebben samen de praktische ervaring en de theoretische kennis die je als hardlooptrainer graag wilt hebben. 

Deelnemers geven tijdens deze opleiding veel training. Deze trainingen worden direct daarna besproken en van feedback voorzien. Een van de manieren waarop feedback wordt gegeven is via beelden van opnames van een videocamera. Voorafgaande aan de cursusdagen kan onder leiding van één van de cursusleiders een half uur worden gewerkt aan eigen vaardigheid(looptechniek). Gedurende de cursus ontwikkelt een deelnemer zich in de verschillende onderdelen van het training geven. Wanneer een deelnemer aan het einde van de cursus voldoende kwaliteiten heeft getoond ontvangt zij/hij een diploma. Met dit diploma kunnen hardlooptrainers zich voor ongeveer 70 euro per jaar verzekeren. Hiermee ben je tegen aansprakelijkheid verzekerd tijdens het zelfstandig training geven aan loopgroepen.

Studiebelasting

Tevens worden tijdens de cursus verschillende (huiswerk)opdrachten gegeven en wordt deelnemers gestimuleerd om stage te lopen. Er worden zes verplichte opdrachten gegeven die ongeveer 1,5 uur in beslag nemen. Daarnaast moeten de HIO's (hardlooptrainers in opleiding) rekening houden met het reserveren van tijd voor het voorbereiden van een onderdeel van de hardlooptraining die ze minimaal eens per drie keer geven. Daarnaast is het verplichtom het te behandelen onderwerp vooraf te lezen en kort samen te vatten op papier. Deze opleiding wordt door de deelnemers omschreven als 'pittig' maar zeer interessant, leuk en heel erg nuttig.

Uitgangsniveau 

Het uitgangsniveau dat we voor deze opleiding vragen is dat je al lange tijd aan hardlopen doet en natuurlijk heel enthousiast bent over deze sport. De snelheid die je moet kunnen lopen moet minimaal net zo hoog zijn als de snelheid van een groep aan wie je in de toekomst training wilt geven. Verder is het een absolute pre als je al langere tijd in een hardloopgroep met een trainer traint.

De opleiding wordt ondersteund met een door de bovenstaande 3 docenten geschreven boek, een van de hoofdstukken is een uitgebreide verzameling van oefenstof die zeer nuttig is voor de beginnende hardlooptrainer. Daarnaast geven we advies over te lezen hardloopliteratuur en DVD's.

Aanmelden, vragen en inlichtingen? Zie deze link voor contactgegevens.

Statistieken 

Statistieken deelname en afronding van de afgelopen jaren.
2014: Lelystad: 100%. Van de 11 inschrijvers hebben 11 deelnemers de opleiding afgerond.
2014 Amsterdam: 100%. Van de 12 inschrijvers hebben 12 deelnemers de opleiding afgerond.
2013: Lelystad: 91%. Van de 11 inschrijvers hebben 10 deelnemers de opleiding afgerond.
2013 Amsterdam: 92%. Van de 12 inschrijvers hebben 11 deelnemers de opleiding afgerond.
2012: 100%. Van de 16 inschrijvingen hebben 16 deelnemers de opleiding afgerond.
2011: 100%. Van de 16 inschrijvingen hebben 16 deelnemers de opleiding afgerond.
2010: 77%. Van de 9 inschrijvingen hebben 7 deelnemers de opleiding afgerond.

Er kan naar keuze een examen van de Atletiek unie worden gedaan. Dit examen staat gelijk aan het niveau 3.1. 100% van de deelnemers van onze opleiding slagen voor dit examen.

Van de volgende Atletiek Verenigingen hebben de afgelopen jaren meerdere trainers per vereniging bij ons de opleiding gedaan.
AV Spirit te Lelystad
AV Wieringermeer te Wieringerwerf 
AV Kombij Sport te Badhoevedorp
AV Feniks te Amsterdam (Zuid-oost)
KAV Holland te Haarlem
Phanos te Amsterdam
Running Holland vereniging te Amsterdam

 

uitzending november 2013 van Omroep Flevoland:  http://www.omroepflevoland.nl/Sport/107703/lelystad-av-spirit-begint-cursus-hardlooptrainer

reacties van deelnemers

Kees van Vaneveld uit Lelystad:

"Het was niet alleen leuk maar ook zinvol, interessant en leerzaam.

Bij deze wil ik je bedanken voor het bieden van de mogelijkheid om stage te lopen en voor de tips en aanbevelingen.

Hartelijke groet, Kees"

Wendy Ament uit Lelystad:
"Ik vind het een hele leuke en interessante opleiding, ik volg hem met veel plezier!
Groet, Wendy"

Mo Acherrat uit Lelystad:
"De opleiding vind ik geweldig en hoop dat ik deze tot aan het einde van de
opleiding met een goed resultaat zal afronden."

Frans uit Amsterdam:
"Was een mooie bijeenkomst zaterdag, ik heb zin in de rest van de cursus."

Maaike de Vries uit Den Haag:
"De eerste bijeenkomst en de kennismaking met degroep is mij heel goed bevallen. Ik verheug me op de rest van de opleiding. Tot zaterdag, groet, Maaike"

van Anonieme deelnemer:
"Ik wil jullie nog even bedanken voor alle waardevolle lessen van de afgelopen tijd.

Ik heb ontzettend veel geleerd en kan oprecht zeggen dat ik een veel betere trainer geworden ben dankzij jullie lessen.
Ik zal deze zeker missen. Weet niet wat ik met mijn vrije vrijdagavonden aan moet:-)


Nogmaals hartelijk dank.
Ik had mij geen betere leraren kunnen wensen!"

 

Joyce uit Zaandam: 
"Ik wilde jullie nog even bedanken voor de ontzettende leuke en interessante cursus avond. Ik heb genoten!
Ik zag er eerlijk gezegd een beetje tegenop (slechte ervaring met KNAU LT2), maar ik ben helemaal 'om'.

Heb gister in 3 uur meer geleerd dan de hele LT2 bij elkaar.

Dank je wel!

 

Fijn weekend,

Joyce"

van een anonieme deelnemer: 
"Ik wil jullie nogmaals laten weten dat ik de trainersopleiding echt super top vind. Geweldig hoe goed doordacht én enthousiast jullie deze veel omvattende en gevarieerde cursus hebben vormgegeven. Petje af! En het klinkt misschien raar uit de mond van 'een klant', maar ik vind als cursist dat jullie opleiding veel meer zou mogen kosten dan de 500 euro die nu voor de opleiding in rekening wordt gebracht. Als ik zie en ervaar wat jullie als docenten ervoor doen en wat wij als HIO's ervoor krijgen, aan lesmateriaal, praktische begeleiding en trainingen, aan constructieve en scherpe feedback, aan inspiratie, motivatie, gezelligheid etc., vind ik echt dat deze geweldige opleiding qua prijs minstens het dubbele had mogen kosten. Maar goed, met de huidige prijs krijgen jullie wel allemaal zeer tevreden hardlooptrainers (zoals ik) die veel meer krijgen dan ze hebben betaald. Nogmaals dank daarvoor! Mochten jullie ooit van iemand referenties nodig hebben: beschouw mij gerust als gratis reclamemaker voor jullie opleiding. Goede mond-op-mond-reclame hebben jullie dik verdiend."

Jan uit Amstelveen: " Dank je wel, Dave, voor je positieve feedback.Dat ik goed bezig ben, komt vooral door jou en Wim. Jullie motiveren en stimuleren mij heel erg en ik blijf het heel erg leuk vinden om in de praktijk te brengen wat me wordt geleerd. Bij Kombij geef ik de laatste jaren gemiddeld eens in de maand een training, net als Theo en Jacqueline (die vorig jaar jullie opleiding hebben voltooid). Sinds ik bij jou in de leer ben, vind ik dat mijn trainingen veel beter en zinvoller gaan. Zo kon ik afgelopen week  bij bijna iedere oefening al veel vertellen van het hoe en waarom. Dat is voor de lopers leuker, maar ook voor mij als trainer. Eindelijk weet ik wat en waarom ik oefeningen geef. Vroeger dacht ik dat, als je zelf redelijk wel wat loopervaring hebt, je automatisch ook trainingen zou moeten kunnen geven. Sinds jouw lessen weet ik wel beter: eigenlijk zou iedere hardlooptrainer jullie opleiding moeten volgen!"

Ellen uit Amsterdam zuidoost: "Ik vind de opleiding superleuk en ga het zeker afmaken!"


Ruud Disse uit Lelystad: "Ik ben zeer tevreden over deze opleiding tot hardlooptrainer. Zowel de vorm als de inhoud spreken me erg aan."

Gerard van Arendonck uit Lelystad: "Ik ben nu na vier bijeenkomst erg tevreden over hetgeen ik gehoord en gedaan heb samen met Wim. Wim geeft de les leuk  en heeft veel kennis. Wat we moeten doen en te horen krijgen is allemaal heel erg praktisch waar ik wat me kan. We hebben nu een paar weken vrij en ik heb er alle vertrouwen in dat de overige lessen op deze wijze verder gaan."

Jan Mulder uit Amstelveen: "Dank voor de bijeenkomst van gisteren, het was opnieuw interessant, leerzaam maar ook gezellig en leuk!"

Chris Beerthuizen uit Amsterdam:  "Ik vind de opleiding tot nu toe erg leuk en leerzaam, maar ook best pittig. Qua lesstof  wordt veel verwacht en hebben wij als groep de neiging de lat ieder keer nog iets hoger te leggen. We hebben veel plezier op de lesdagen en kunnen elkaar aan.
Dus een uitdagende opleiding die mij veel oplevert
."

Peter van Putten uit Badhoevedorp: "Ik heb door zowel de aangeboden stof in het leerboek als vooral ook door de trainingsbijeenkomsten met jou en de groep in een paar weken tijd heel veel meer plezier gekregen in het hardlopen. Het is leuk en waardevol om echt na te denken over het hardlopen en over het verzorgen van trainingen. Dat deed ik vroeger amper tot niet. Toen liep ik alleen maar met de focus op tijden. De kennis en bagage en de drang om steeds meer te willen weten, die ik al na een paar bijeenkomsten met jou heb meegekregen, maken dat het zelf hardlopen maar ook het geven van trainingen (bij Kombij) veel leuker zijn geworden. Voor het eerst in de 17 jaar dat ik hardloop, ben ik nu ineens echt aan het analyseren geslagen waar ikzelf kan verbeteren en waar andere lopers zich in hun techniek zouden kunnen verbeteren. Dankzij deze trainersopleiding zijn er voor mij ineens heel veel dimensies van het hardlopen bijgekomen, en daar dank ik jou en de andere docenten van harte voor."

Margot Telder uit Amsterdam: "ik vond de eerste bijeenkomst erg leerzaam."

Jan Mulder uit Amstelveen: "Allereerst wil ik je kwijt dat ik de eerste opleidingsbijeenkomst gisteren ontzettend leuk heb gevonden: leuke groep, fijne trainingslocatie en een inspirerende opleider. Ik had de door jou toegezonden hoofdstukken van het leerboek vooraf al doorgelezen en mij viel gisteren in het eerste buitendeel direct op dat jij alle theorie (in dit geval: de hoofdstukken 1 en 13) op een meesterlijke, heel natuurlijke manier in de praktijk brengt, waardoor de theorie uit het leerboek echt gaat leven."

Linda Sijtsma uit Wieringerwerf: "Ik vindt de cursus erg leuk en leer elke week weer bij van jullie."

Bob Jongejan uit Anna Paulowna: "Ik vind de opleiding echt goed en leuk en leer erg veel bij jullie."

Wilbert uit Amsterdam: "Eerste bijeenkomst was leuk, alweer veel geleerd. Het boek is ook geweldig 
interessant ben momenteel al bij hoofdstuk 7. Mijn complimenten voor jullie 3"


Saskia uit Amsterdam: "Nu lekker nagenieten van de opleidingsperiode. Vond het leuk, ben blij en trots dat ik het diploma heb. Super hoe jullie dat aangepakt hebben."

Carla van der Meer uit Amsterdam: "De eerste bijeenkomst voldeed zeer zeker aan de verwachtingen.
Ik waardeer de duidelijkheid, de overzichtelijkheid, de kennis en ervaring
van jou, Wim en Michiel. Het boek (nog niet helemaal gelezen) ziet er goed
uit. Deze keer gaat het me lukken!"

Rene Ester uit Lelystad: "Ben zeer positief over deze opleiding."

Brian Monpellier uit Amsterdam:  "De opleiding vind ik ontzettend leuk en elk moment leer ik bij. Heel veel dingen zijn nieuw voor me, des te leuker ik het ga vinden. Ik ben zeer blij dat ik de mogelijkheid heb gekregen om mee te doen."

Saskia Falcamp uit Utrecht: "Ik leer vooral heel veel over techniek en het overbrengen ervan. Dat is het moeilijkste deel van hardlooptraining geven."

David Moszkowicz uit Amsterdam: "Nogmaals bedankt voor de goede trainersopleiding!
Ik heb er heel veel van geleerd: didactiek, techniek, veel leuke oefeningen en ik heb er als loper ook heel veel aan gehad.
Dank voor jullie betrokken en inspirerende inzet.
"